Evaluarea impactului de mediu și social asupra implementării proiectului conductei Ungheni – Chișinău a fost tema dezbaterilor de astăzi, 12 aprilie 2016, organizate de către reprezentanții Uniunii Consolidate pentru Implementarea Proiectelor în Energetică a Republicii Moldova: dl Iurie Sîli și dl Alexandru Savca, alături de care s-au aflat: dl Valentin Lesnic, reprezentantul Ministerului Economiei, șef al Direcției infrastructură energetică, dl Anatol Burlacu și dna Mariana Baxanian, consultanți responsabili pentru studiul de fezabilitate și dl Drăniceru Ion, reprezentantul Î. S. Vestmoldtransgaz. La dezbateri au fost prezenți dl Mihail Popa, președintele raionului, dr. Ion Ursu, vicepreședintele raionului și primari ai localităților care sunt incluse în traseu.
Proiectul, finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate UE și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, are semnificație deosebită pentru Republica Moldova deoarece permite diversificarea traseelor de aprovizionare cu gaze, sporește securitatea aprovizionării cu energie și preconizează obținerea de gaze mai ieftine din România în comparație cu gazele obținute din Rusia.
În cadrul dezbaterilor s-au discutat principalele impacturi potențiale asupra mediului, s-a făcut referire la cadrul legislativ, instituțional și politic realizării proiectului, s-a analizat opțiunea cea mai viabilă a traseului conductei, compensarea proprietarilor de terenuri și multe altele.
Primarii au adresat diverse întrebări, salutînd în același timp această inițiativă, urmînd ca să depună toate eforturile la realizarea acestui proiect.
Secția administrație publică