La data de 9 septembrie 2015, în satul Scoreni, raionul Străşeni, s-a desfăşurat un seminar de instruire cu participarea primarilor şi secretarilor consiliilor locale din oraşele, satele comunele raionului, organizat de către Aparatul Preşedintelui raionului în colaborare cu Academia de Administrare Publică.
La seminar au fost prezenţi: preşedintele raionului, dl Mihail Popa, secretarul Consiliului raional, dna Nina Rusu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Constantin Lozovanu, primarul satului Scoreni, dna Svetlana Tabacari, dna Maria Arhire, consultant superior al Oficiului teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat, primari, viceprimari, secretari şi funcţionari ai Consiliului raional. Participanţii la seminar au fost instruiţi de către dna Ludmila Andrievschi, lector superior universitar şi de către dna Tatiana Şaptefraţi, doctor conferenţiar universitar de la Academia de Aministrare Publică.
Seminarul a debutat cu mesajul dlui Mihail Popa, care a salutat iniţiativa seminarului, anunţînd totodată că acesta este începutul unui ciclu de seminarii care vor fi organizate în toate primăriile din raion. De asemenea, a spus că speră la o colaborare viabilă cu primarii şi secretarii pentru rezolvarea tuturor problemelor cu care se confruntă.
Primarul satului, dna Svetlana Tabacari a făcut o prezentare generală a satului Scoreni, a proiectelor realizate pe parcursul mandatului său şi i-a îndemnat pe cei prezenţi la o conlucrare eficientă nu doar în cadrul seminarului dar şi în proiecte de viitor.
Dna Ludmila Andrievschi a vorbit despre tehnicile de secretariat în autorităţile administraţiei publice locale, atrăgînd atenţia asupra întocmirii şi formulării corecte a documentelor, înregistrarea, controlul executării, pregătirea pentru păstrare, valorificarea ulterioară a documentelor şi altele.
Dna Tatiana Şaptefraţi a făcut referire la aspectele legale privind procesul decizional în autorităţile publice locale, subliniid transparenţa, echitabilitatea şi eficacitatea acestuia. De asemenea, a răspuns la întrebări cu privire la întocmirea corectă a deciziilor, la etapele procesului decizional, procedura de vot şi alte neclarităţi.
Cei prezenţi la instruire au fost antrenaţi în discuţii, au adresat întrebări pentru clarificarea anumitor aspecte, consolidîndu-şi în acelaşi timp cunoştinţele în domeniu.
Seminarul s-a încheiat cu vizitarea obiectivelor sociale din localitate.
Secția administrație publică